Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
szo. dec 7th, 2019

A Lánchíd Rádió „csak úgy” nem lehet néma

Megkérdeztük a Karas Monika vezette Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától, mi lesz Simicska Lajos elnémuló Lánchíd Rádiójának helyi rádiós frekvenciáival azután, hogy a rádiót működtető cég finanszírozási okokra hivatkozva úgy döntött, ma éjfélkor befejezi a sugárzást. A G-nap óta már kormánykritikus, de történetének jelentős részében inkább Fidesz-barát üzeneteket közvetítő rádió 12 éves története pár óra múlva ér véget.(Simicska a Magyar Nemzetet is bezárja, de a Heti Válasz jövője is bizonytalannál vált, míg a HírTV létszámleépítéssel megússza.)


„Mint egy terrortámadás után” – Sokkolta a Magyar Nemzet munkatársait lapjuk bezárása

Volt, aki sírva fakadt, mások beszélni is alig tudnak. György Zsombor főszerkesztő-helyettest is utolértük, azt mondja, a hangulat most olyan a szerkesztőségben, mint egy terrortámadás után, de próbálja valahogy egyben tartani a csapatot.

Simicska cégének törvényi kötelessége sugározni

A testület kedd délutáni válaszában az írja: egy médiaszolgáltatónak nincs lehetősége felmondani a médiaszolgáltatási hatósági szerződést. A szerződést vagy közös megegyezéssel szüntetik meg a felek (azaz a médiahatóság és a médiaszolgáltató), vagy a Médiatanács – meghatározott esetekben – hatósági eljárásban mondhatja azt fel, akár olyan esetben is, amikor a rádió több mint 14 nap után nem teljesíti a szerződési feltételeket, azaz saját döntéséből kifolyólag 14 napon túl is szünetelteti műsorszolgáltatását.

Hozzáteszik, amennyiben egy médiaszolgáltatás mégis megszűnik, a Médiatanács minden esetben saját hatáskörében dönt a frekvencia hasznosításáról. A Médiatanács később a honlapján nyújt majd tájékoztatást arról, amikor a Lánchíd Rádió frekvenciáinak sorsával foglalkozik.

Bírságot kaphat a Lánchíd Rádiót működtető cég

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez akár azt is jelentheti, hogy a rádiót működtető céggel akár bírságot is fizettethet a Médiatanács (ahogy ez történt a Rádió Q néma korszakában tavaly), ha nem hajlandó sugározni. Ráadásul ha a Médiatanács később újrahasznosítja Simicska eddigi rádiós frekvenciáit, azok Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez vagy Andy Vajna kormánybiztoshoz is kerülhetnek. Mindkét kormányközeli oligarcha folyamatos médiapiaci terjeszkedésben van, Vajnának például már jóval több mit 30 városban fogható a Rádió 1 hálózata, de több szálon köthető a Rádió Q-ból lett Retro Rádióhoz is a kormánybiztos, sőt barátja, a Rádió 1 volt társügyvezetője, Bakai Mátyás pályázik Simicska Lajos egykori Class FM-jének országos vételkörzetű kereskedelmi rádiós frekvenciájára is, de az ügy épp bíróságon van, mivel a másik pályázó, az Advenio Zrt. megtámadta az eljárást törvénytelenségekre hivatkozva.

A ma éjfélkor elnémuló Lánchíd Rádiónak országosan 65 ezer fős hallgatótábora volt.

Szalay Dániel korábbi cikkei

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükMÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS